Andalusie: een streek om verliefd op te worden

Artikel 1 van 1

Andalusië een zeer mooie streek voor wie van het mooie , vaak adembenemd landschap houdt, culinair wil genieten, geniet van de mensen en de cultuur.
Ik ben er slecht 1 x geweest en heb ik 6 dagen tijd bijna heel andalusië doorkruist om zo een goede indruk te krijgen van het land. Want ik was er eigenlijk altijd al verliefd op, maar meer vanuit verhalen, alles wat ik erover las op internet. Vaak in spanje geweest, maar voor 2010 nog nooit in Andalusië zelf.
En toen ik er eind 2010 eindelijk was, werd alles bevestigd: wat een heerlijk land, wat een mooie cultuur, steden met hun oudheden, prachtige landchappen, de culinaire hoogstandjes. Allemaal even indrukwekkend voor me. 
Ik zal meer over Andalusië bloggen, maar hier alvast wat culinaire tips over dit mooie land!

Andalusië is het land van heerlijke gerechten maar ook van de sherry. Deze versterkte wijn is exclusief afkomstig uit het gebied rond Jerez de la Frontera en wordt gemaakt van de Palomino en de Pedro Ximénez druif. De bekendste zijn de Jerez en de Manzanilla. Vaak wordt een glas sherry vergezeld met tapas, kleine spaanse hapjes die we in nederland natuurlijk ook kennen en wordt aangeboden in diverse restaurants. Maar vooral in Sevilla heerst een hoogstaande tapas cultuur.

De keuken van Andalusië kenmerkt zich verder door verse vis, verse groenten en het ruime gebruik van lokale olijfolie. Het zuiden staat ook bekend om zijn fantastische rauwe hammen. Vooral de Jamón Ibérico uit Jabugo in Huelva, van met eikels gevoerde varkens met zwarte poten, is een culinair topproduct. Het dorp Trevélez aan de voet van de Mulhacén is een ander centrum voor de productie van rauwe ham. In lange rijen hangen hier honderdduizenden hammen aan een haak te drogen in de zuivere berglucht. Een typisch Andalusisch gerecht is gazpacho, een koude soep op basis van tomaat, komkommer, knoflook, olijfolie en azijn.

 

Typisch Andalusische gerechten

·         pescaito frito (gefrituurde vis)

·         gazpacho

·         pringá

·         ossenstaart

·         jamón iberico ( Iberische ham )

·         olijven

·         Anijs

·         Polea

 

In nederland kennen we ook wel Spaanse stoofschotel met chorizo en vlees (cocido con pringá)

 

Polea is een Andalusisch nagerecht die voornamelijk gegeten wordt in Huelva,Cadiz en Sevilla.Het is ontstaan in de nadagen van de
spaanse Burgeroorlog. 
Omdat er weinig middelen waren om voedsel te kopen was dit een voedzaam en goedkoop alternatief om de magen te vullen, in die dagen werd het dan ook vaak als hoofdgerecht gegeten. 

 

      De eetcultuur in Andalusië is heel anders dan in Nederland. ’s
Morgens bij het ontbijt eten de  lokale mensen al van in kleine barretjes. Men eet dan bijvoorbeeld bcadillos (broodjes) van de bakplaat met verse koffie en vaak ook melk.
De lunch is de grootste maaltijd van de dag, bij voorkeur is die warm en met meerdere gangen. Meestal ook weer buiten de deur wordt er gegeten.
Daarbij natuurlijk een heerlijk glas spaanse wijn of koud bier. In veel barretjes hangen grote hammen boven de tap, wat een mooi gezicht heeft vind ik.
Het avondeten begint vaak pas rond een uur of negen in de avond. In het weekend vaak zelfs nog later.
Veel restaurants ontvangen niet eens mensen voor 20:00 uur in de avond.

Andalusië kent veel moorse en joodse invloeden in de keuken. Het is vaak een mix van culturen die ook in de restaurants duidelijk merkbaar zijn.

Er zijn opvallend veel eenpans gerechten.  Vooraf een koud soepje, Gazpacho. Allerlei heerlijke tapas komen er daarna op tafel: ham (jamon), kaas (queso), gemarineerde paprika’s (boquerones), vleesballetjes in saus (albondigas).
De ham van het zwarte varken is favoriet in deze streek (jamon Iberico). Ham van het witte varken is ook lekker (jamon serrano) maar men geeft de voorkeur aan de eerste dus. Deze wordt namelijk gemaakt van een typisch ras zwarte varkens, (Pata Negra). Vaak worden ze gevoerd met eikels en dan krijg je dus een heerlijke smaak aan de ham. Als je een echt goede ham wilt proeven vraag dan eens naar de Cinco Jotas!

                                         

 

Fijne reis of eet smakelijk !

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2011 - 2022 Busreizenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel